Waarom heet een bucket list eigenlijk een bucket list?

bucketlist2 Een bucket list; een emmerlijst op z’n oer-Hollands. Een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij/zij sterft. De benaming voor deze dromenlijst komt van de Engelse uitspraak to kick the bucket; een luchtige vervanger voor het woord overlijden.

Waar komt deze uitspraak eigenlijk vandaan?

In het Engels valt hij namelijk al niet 1, 2, 3 te verklaren, maar vertaald naar het Nederlands (letterlijk: een emmer trappen) wordt het er niet duidelijker op. Op zoek naar opheldering ben ik de geschiedenis ingedoken en vond vier theorieën.

Waarom heet een bucket list eigenlijk een bucket list?

De eerste theorie stelt dat de uitspraak to kick the bucket uit de Middeleeuwen stamt. Voordat de galg in gebruik werd genomen, werden executies of zelfmoord op de volgende manier uitgevoerd: een strop werd om de nek van de ter dood veroordeelde geknoopt terwijl deze persoon op een omgekeerde emmer stond. Vervolgens werd de emmer weggeschopt, oftewel to kick the bucket.

Nog niet overtuigd?

Misschien klinkt de tweede theorie je logischer in de oren. Het houten frame waar varkens vroeger aan werden gehangen voordat ze werden geslacht, heette een bucket beam. Terwijl de varkens vochten voor hun leven, schopten ze met hun poten tegen de bucket, oftewel wederom to kick the bucket.

Een theorie die de uitspraak to kick the bucket minder letterlijk vertaalt is de derde theorie. Deze theorie stelt dat to kick the bucket is afgeleid van het Franse woord buquet of trebuchet, wat balans betekent. Door ‘tegen de emmer aan te schoppen’ doet iemand afstand van alle balans/vastigheid in zijn/haar leven. Meer letterlijk gezegd: iemand besluit zijn/haar leven te beëindigen.

De vierde en misschien voor jou wel meest geloofwaardige theorie stelt dat de katholieken vroeger gebruik maakten van een emmer met heilig water. Zo’n emmer werd bij de voeten van een overleden persoon gezet. Wanneer iemand voor deze persoon kwam bidden, besprenkelde de bezoeker het levenloze lichaam met heilig water. Vandaar dat werd gesproken van kicking the bucket als een persoon kwam te overlijden.

Vier verschillende theorieën over de herkomst van de uitspraak to kick the bucket. Aan jou de vrijheid om te kiezen welke jij het meest geloofwaardig vindt. Één ding staat vast: to kick the bucket is een verzachtende manier om te zeggen dat iemand is overleden. Het lijstje met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij/zij sterft heet dus logischerwijs een bucket list.

Bronnen:

  • Where did the phrase ‘kick the bucket’ come from?, (21-01-2011). The Advertiser (Australia), p. 82.
  • Jackman, Philip, (13-10-1997). Facts & arguments collected wisdom answers to all manner of questions. The Globe and Mail (Canada), p. A16.
  • Leetch, Philip, (29-09-2005). Kick the bucket. South China Morning Post, p. 8.

Zelf een bucket list maken? Ga naar iBucketList!